Veelgestelde vragen


» Wat is de missie van VERA Community?

VERA Community gelooft dat vrouwen stroomversnellers en kantelaars zijn in het
creëren van een nieuwe economische realiteit waarin waarde wordt gecreëerd
voor iedereen. VERA Community ondersteunt vrouwen die via ondernemerschap
de rol van stroomversnellers en kantelaars willen en kunnen hebben door hen te
verbinden aan betrokken investeerders.

 

VERA Community is daarmee dé plek waar vrouwelijke ondernemers een campagne kunnen plaatsen om kapitaal op te halen voor de start van een nieuw bedrijf of de groei van hun bestaande bedrijf. Crowdfunding biedt VERA-ondernemers de mogelijkheid om hun business plan te toetsen aan de markt, toegang te krijgen tot betrokken en geduldig kapitaal en een netwerk van betrokken investeerders aan hun onderneming te verbinden. Investeerders delen in het rendement van innovatieve en succesvolle VERA-ondernemers die waarde creëren en maken het mogelijk dat VERA-ondernemers hun ambities waar kunnen maken. Zo kunnen investeerders impact hebben op voor hen relevante thema’s.

» Hoe werkt crowdfunding via VERA Community?

VERA Community is niet zelf een crowdfunding platform maar werkt samen met CrowdAboutNow en Symbid. Zij zorgen voor de financiele en juridische afwikkeling van de campagnes. Wanneer je klikt op de button "investeer" word je doorgeleid naar hun websites. Ook als je een campagen wilt aanmaken, moeten ondernemers dat doen via hun websites. Via CrowdAboutNow en Symbid kun je via een online crowdfunding structuur al vanaf een klein bedrag direct investeren in een start-up of een bestaand bedrijf van een VERA-ondernemer.

» Heeft VERA Community een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)?

VERA Community is niet zelf een crowdfunding platform en verricht ook geen diensten die vallen onder het toezicht van de AFM. Er is dus geen vergunning- en prospectusplicht voor VERA Community.

Voor wat betreft de aandelen campages verzorgt Symbid voor VERA Community de financiële en juridische afwikkeling. Voor wat betreft de leningen campagnes verzorgt CrowdAboutNow voor VERA Community de financiele en juridische afwikkeling. Op hun websites vind je meer informatie over de wijze waarop toezicht en zekerheden zijn ingericht.

» Hoe meld ik een klacht of misbruik?

Misbruik of andere ongeregeldheden kunnen worden gemeld bij VERA Community door een mail te sturen met een onderbouwde klacht naar info@veracommunity.nl. Na ontvangst van de klacht zal VERA Community eerst kijken of de klacht duidelijk, volledig en voldoende onderbouwd is. Indien de klacht gaat over informatie die door een VERA-ondernemer op de website van VERA Community is geplaatst, sturen wij de klacht naar de betreffende VERA-ondernemer door. VERA Community is niet inhoudelijk verantwoordelijk voor de inhoud die door VERA-ondernemers op de website worden geplaatst. VERA Community zal alles in het werk stellen, wat redelijkerwijs van VERA Community mag worden verwacht, om de klacht zo snel mogelijk op te lossen.

» Wat doet VERA Community om fraude of oplichting te voorkomen?

VERA Community treedt niet op als adviseur of bemiddelaar voor bedrijfsfinancieringen. Dit houdt in dat in principe iedere ondernemer de kans moet krijgen om via VERA Community een crowdfunding campagne te promoten. Wel hebben wij een aantal richtlijnen en procedures die een indicatie zijn van de betrouwbaarheid van de VERA-ondernemer:
1. We gaan na of de VERA-ondernemer bereid is haar eigen netwerk in te zetten en als eerste risicodragend te laten investeren. Wanneer zij 15% van de financieringsbehoefte uit haar eigen netwerk kan halen, zien wij dit als een bewijs dat voldoende mensen in de betrouwbaarheid van deze ondernemer geloven.
2. We controleren de identiteit van de ondernemer, de inschrijving van de onderneming, en de Nederlandse bankrekening. Daarnaast hebben wij met iedere VERA-ondernemer een persoonlijk intake gesprek.
3. De overeenkomsten zijn rechtsgeldig en stellen investeerders in staat hun recht te halen.
4. Als er onvoldoende mensen investeren om het doelbedrag te halen krijgt iedereen zijn geld terug. Je kunt er dus op rekenen dat er altijd tientallen of honderden anderen onafhankelijk van jou hun mening over een project hebben gevormd. In de tussentijd wordt het geld van jouw investering op een geblokkeerde derdenrekening bewaard.

 

Daarnaast heb je als investeerder natuurlijk zelf ook een aantal middelen om een idee (of de VERA-ondernemer) te screenen op betrouwbaarheid: 
1. Gebruik internet voor een screening op het idee, de naam van de ondernemer, de naam van het bedrijf en dergelijke. Internet levert vaak veel informatie op die kan dienen als extra referentie. 
2. Verdiep je in de VERA-ondernemer. Bekijk bijvoorbeeld haar Linkedin profiel op haar ervaring en haar connecties. Bekijk de video van de ondernemer die op de website staat zodat je een beter beeld kan krijgen van de VERA-ondernemer. 
3. Lees het plan! Probeer te investeren in zaken die je begrijpt. Uiteraard staat het je vrij om te investeren 'waar anderen in investeren', maar begrijpen waar je in investeert helpt je beter een plan te beoordelen. 
4. Gebruik je gezonde verstand. Dingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dit waarschijnlijk ook. Kijk hier dus mee uit.

Ondanks deze maatregelen kunnen we fraude of oplichting uiteraard nooit geheel uitsluiten